torstai 23. lokakuuta 2008

Akuutti steriili pankreatiitti

Meillä on ollut ihan kamala päivä.

Pirre alkoi aamulla oksentamaan ja oli selvästi kipeä ja kuiva. Eläinlääkärissä sillä todettiin steriili haimatulehdus. Tarkoittaa suomeksi sitä, että mikään mikrobi ei ole aiheuttanut tulehdusta. Tyttö tankattiin nesteellä niskanahan alle. Lisäksi se sai kipulääkettä, oksennuksenestolääkettä ja happosalpaajaa. Ohjeeksi, että jos vointi huononee, niin yhteys lääkäriin uudelleen, illalla tarvittaessa Viikkiin. Otin Pirren mukaan töihin, että saan täällä tiputtaa lisää nestettä niskaan ja seurata vointia yön aikana.

No, vointihan tietysti huononi :( Kipulääke auttoi muutamaksi tunniksi, lähinnä siksi aikaa että sai nukuttua pahimmat lääkepöllyt pois, mutta sitten Pirre alkoi kitistä. Masu tuli selvästi kipeäksi ja kylkien iho alkoi tuntua kuivuvalta. Jopa työkaverit sanoivat, että selvästi näkee tytön olevan kipeä. Se kun ei jaksanut kuin vähän häntää heilauttaa kaikille ihanille rapsuttajilleen. Normaalisti se touhottaa ja kertoo kuinka ihana koira se on, jopa heittää selälleen ja rapsututtaa mahaansa.

Isä ja Aila lähtivät pari tuntia sitten viemään Pirreä Viikkiin, ja vielä äsken kuulemma odottivat vuoroaan. Sydän sykkyrällä odottelen lisää kuulumisia. Nestehoito on olennaisen tärkeää, joten toivon tytön saavan pian edes ensiavuksi nestettä niskaan. Knoppitietona ihmispuolelta: normaalikokoinen ihminen tarvitsee vastaavassa tilanteessa 6000-7000ml sokeri- ja elektrolyyttiliuoksia vuorokaudessa, suonensisäisesti. Pirre joutuu mahdollisesti jäämään sisään eläinsairaalaan, tehohoitoon.

Samalla jännitän, miten Riinan ja pentujen vointi on. Ainakin vielä ovat kunnossa, ja toivottavasti pysyvätkin. Kotona on päivän aikana ollut makuuhuone suojaeristyshuoneena, että pöpöt eivät kulkeutuisi sinne. Äiti on nyt siellä pientä koiraperhettä hoitamassa ja vointia seuraamassa, joten saan aina silloin tällöin päivityksiä tilanteesta.

Kohtalaista tuskaa olla töissä, kun ei voi olla sairaan koiran mukana.

Ei kommentteja: